یکی از فرایند های فکری که در پس استرس و اضطراب قرار گرفته است نگرانی است .
این حالت به طور استثنایی زمانی دست می دهد که می ترسید رخدادی نا خوشایند در آینده به وقوع بپیوندد. نگرانی نیز ،مانند استرس و اضطراب امری طبیعی است .همه نگران می شوند و درست مانند استرس و اضطراب ،نگرانی نیز ممکن است مثبت باشد و این در صورتی است که تحت تاثیر نگرانی بتواند خود را از مشکل نجات دهید .
اما اگر نگرانی سبب شود که از راه حل فاصله بگیرید و به شما احساس بدی دست بدهد ،ویرانگر و مخرب است و باید فکری به حال آن کرد .نگرانی نیز می تواند واکنش جنگ یا گریز را در شما به وجود آورد و مسائل جسمانی ،رفتاری و احساسی مرتبط با این حالت را سبب شود .از جمله مقولاتی که ممکن است به این اندیشه های منفی منجر شود می توان به سلامت ،روابط ،کار ،امور مالی ،کارهای خانه و مسئولیت ها اشاره کرد .
نگرانی ها بر سه دسته اند :
الف: نگرانی درباره ی مسائل و مشکلاتی که امکان دارد بروز بکند اما هنوز نکرده و ممکن است اصلا بروز نکند .
ب: نگرانی هایی که در حیطه ی اختیار شما نیستند مثل پیر شدن .
ج:نگرانی هایی که می توانید آن ها را اداره کنید و تا اندازه ای بر آن اختیار دارید یا بر آن ها تسلط یابید .
مورد الف شایع ترین و مخرب ترین آن ها هستند. نگرانی درباره رخدادی که هنوز به وقوع نپیوسته است درست حالاتی رل در ما ایجاد می کند که انگار آن رخداد اتفاق افتاده است .ترس از مردود شدن در آزمون ها و یا ترس از دست دادن شغل از این گونه هستند .اما به راحتی می توانید با تمرینات قرار گرفتن در آرمیدگی و پرت کردن حواس ،با این افکار برخورد کنید.
مورد ب یک نگرانی کاملا بی فایده است چرا که از حیطه ی اختیار شما خارج است. این نگرانی را از ذهن خود بیرون بریزید.
مورد ج تنها نگرانی است که می توانید فکری به حال آن بکنید و اختیار آن ها در به دست بگیرید و به راحتی در فکر خود تجدید نظر کنید .در قدم اول باید آرام باشید و متوجه نگرانی بشوید. اجازه ندهید نگرانی در پس زمینه باقی بماند و با آن برخورد کنید .سپس از خود بپرسید می توانم کاری در این مورد بکنم؟ اگر پاسخ مثبت است برنامه ای برای عمل و اقدام تدارک ببینید و زمان اجرای برنامه را مشخص کنید .اگر پاسخ منفی است نگرانی را رها سازید و به آن فکر نکنید و فکرتان را از نگرانی دور نگه دارید .زمانی که می خواهید از پرت کردن حواس استفاده کنید می توانید در ذهنتان یاد صحنه ای آرامش بخش بیفتید و به آن فکر کنید. ورزش کنید ،به خرید بروید و محیط خود را تغییر دهید. به موسیقی گوش کنید ،کتاب بخوانید در لحظه باشید و حواس خود را جمع کاری کنید .برای دوستان خود پیام بفرستید و از عبارات مثبت استفاده کنید به یکی از دوستان خوبتان تلفن کنید.به دیدار دوستانتان بروید .مطالب مورد علاقه تان را در اینترنت جست و جو کنید .تمرکز کنید .یک کار جدید یاد بگیرید .کلمات مثبت را بخوانید و برای خود یاداشت کنید تا بر آرامش خود بیفزایید و در نهایت ،آنقدر صبر نکنید تا نگرانی شما به اوج برسد.
مطب مشاوره نیاوران
تهران - نیاوران - چهارراه مژده - جنب بانک پارسیان - ساختمان سروستان -ط2
021-22711440
021-22710521