یکی از هیجان های بسیار مشکل زا خشم است که باید همیشه آنرا کنترل کنید .همان طور که می دانید خشم نیز مثل سایر هیجانها قابل کنترل است . برای مثال با این که ممکن است اغلب از دست رئیستان عصبانی باشید هرگز سر او داد نمی زنید زیرا از عواقب کار آن می ترسید بنابراین یا خشم خود را پنهان می کنید یا آنرا به شیوه ای مناسب تر نشان می دهید .
اگر می توانید خشم خود را در بعضی از موقعییت ها کنترل کنید مطمئن باشید که در سایر موقعیتها نیز می توانید این کار را بکنید .احساس خشم امری طبیعی است ولی نشان دادن آن به صورت خصمانه و پر خاشگرانه کار خوبی نیست .هدفتان باید این باشد که خشم خود را کنترل کنید و آن را به شیوه ای پسندیده تر نشان دهید .کنترل خشم در اوج ناراحتی و درد انجام می گیرد : درونی و برونی .
هر دوی این جبهه های جنگ ایجاب می کنند که برای آرام شدن و تمرکز مجدد یافتن کمی به خودتان فرصت بدهید .پژوهش درباره فیزیو لوژی استرس نشان می دهد که اکثر مردم برای آرام شدن به بیست دقیقه زمان نیاز دارند . در طول همین بیست دقیقه است که ضربان قلب به حالت عادی بر می گردد .اگر احساس می کنید که نزدیک است منفجر شوید جلو خودتان را بگیرید .
تمرین کنید تا بتوانید به خودتان بگویید :قبل از ادامه دادن باید اندکی به خودم زمان بدهم .
وقتی اندکی زمان به دست آوردید از آن استفاده کنید در جبهه درونی : به خودتان یاد آوری کنید که خشم تصویری نیست که دوست دارید از خودتان به دیگران ارائه دهید .
ـ این گفته را پیش خود تکرار کنید :من کنترل خودم را در دست دارم و خشم بر طرف خواهد شد .
ـ جمله تو مرا عصبانی می کنی را به جمله من با خشم خود به طور سازنده کنار خواهم آمد تبدیل کنید با تنفس آرام و عمیق از شدت عصبانیت خود بکاهید .وقتی آرام تر شدید از خودتان بپرسید:
آیا این موقعیت به تجربه ای که قبلا داشتم شبیه است؟
ـ رابطه من با این شخص تا چه حد مهم است ؟
ـ در زندگی ام چه چیزهایی ممکن است در احساس فعلی من تأثیر بگزارد؟
ـ در این موقعیت چه چیزی در خطر دارد ؟
ـ آیا خشم من مشکل اساسی را پنهان می کند مشکلی که ریشه واقعی همه این رویدادهاست؟
در جبهه بیرونی باید تصویری از خودتان ارائه دهید که نشانگر فردی خونسرد متین و کسی که برخورد افکار و اعمالش کنترل دارد باشد .وقتی آماده هستید : اعلام کنید که عصبانی هستید و توضیح دهید چرا و بگویید که می خواهید درباره مشکل صحبت کنید و آنرا بر طرف سازید .
تمرین کنید که بگویید من عصبانی هستم چون ......
یا با این که عصبانی هستم می خواهم در باره این مشکل به ارامی و خونسردی صحبت کنم .
ـ جمله را با من شروع کنید .
- خشم خود را به عنوان نا رضایتی از اعمال طرف مقابل و عواقب ناشی از آن اعمال ابراز کنید و هرگز به شخصیت وهوش او حمله نکنید .خشم ابراز شده را با مهربانی همدردی و قدر دانی متعادل سازید.
مطمئن باشید که رابطه به حالت عادی خود بر می گردد.
داد نزنید بالا بردن صدا فقط اوضاع را بدتر و تعارض را شدیدتر میکند .
مطب مشاوره و روانشناسی
تهران - نیاوران - چهارراه مژده - جنب بانک پارسیان - ط2
021-22711440
021-2271052